Смачні та ароматні трав'яні чаї
Смачні та ароматні трав'яні чаї можна приготувати з листя і плодів суниці, малини, чорниці, брусниці, журавлини, іван-чаю (зніту), гілочок вересу і багатьох інших садових і лісових рослин. Щоб надати трав'яному чаю характерний для базової рослини вишуканий аромат, листя не досить просто підсушити. Його потрібно підготувати за всіма правилами, як роблять справжній чорний чай.
Чаї з трав смачні, ароматні, корисні. У залежності від використаних рослин, вони тонізують, заспокоюють, знімають стрес, піднімають настрій і навіть здатні розігнати зимову тугу. Трав'яні чаї містять мінімум калорій і природним чином позбавлені кофеїну. До того ж, заготовити трав'яні збори для чаю влітку у своєму саду зовсім не складно.
Однак просто підсушене на повітрі листя згодом додасть чаю запах "віника" або сіна. Щоб цього уникнути, слід заготовлювати садові та лісові трави в чотири етапи.
1. Зав'ялювання
Зібране листя розкладають у тіні шаром не товще п'яти сантиметрів на кілька годин, поки воно не підв’ялиться. Зверніть увагу, що шар листя не повинен бути занадто тонким, інакше воно почне сохнути і стане ламким.
2. Скручування
Підв'ялене листя потрібно перем’яти, для цього його скручують між долонями. При промисловому виробництві чаю листя прокочується між металевих трубочок.
3. Ферментація
Скручені листи насипають шаром у п'ять сантиметрів в дерев'яні ящики, накривають мокрою тканиною і залишають на 6-10 годин у теплому приміщенні з температурою 26 градусів. Для ферментації зручно використовувати йогуртницю, бойлерну кімнату, теплу вологу душову або навіть остигаючу духовку.
Цікавий досвід з яблучною шкіркою. Посушити шкірку яка залишилася від яблучної начинки в остигаючій духовці.
4. Сушіння
Потемнілі в процесі ферментації листки висушують при температурі близько 100 градусів.
Немає коментарів:
Дописати коментар